
Te gandesti sa iti iei un credit si ai auzit despre scorul FICO? Afla ce este si cum iti influenteaza eligibilitatea pentru creditul online pe care ti-l doresti.
- FICO este acronimul pentru Fair Isaac Corporation si indica probabilitatea ca o persoana sa ramburseze la timp un imprumut.
- Istoricul de plata, gradul de indatorare si numarul de solicitari recente de credit influenteaza semnificativ scorul FICO.
- Un scor FICO ridicat iti permite sa obtii credite cu dobanzi mai mici, aprobari mai usoare pentru sume mari, conditii de imprumut flexibile si oferte financiare exclusive.
- Imbunatatirea scorului FICO este un proces gradual, in care consecventa si disciplina sunt esentiale.
Cuprins:
- Scorul FICO si sanatatea ta financiara
- Ce inseamna scorul FICO?
- Ce spune scorul FICO despre tine?
- Factori care influenteaza scorul FICO
- Istoricul de plata - cel mai important factor
- Gradul de indatorare - cat mai redus
- Solicitarile de creditare din ultima perioada
- Beneficiile unui scor FICO ridicat
- Cum iti imbunatatesti scorul FICO?
Scorul FICO si sanatatea ta financiara
Ce inseamna scorul FICO?
Scorul FICO este o modalitate standardizata de a evalua riscul de credit al unei persoane. Este un numar cuprins, de obicei, intre 300 si 850, utilizat de banci, IFN-uri si alte institutii financiare, pentru a determina probabilitatea ca o persoana sa ramburseze un imprumut la timp.
FICO este acronimul pentru Fair Isaac Corporation, compania care a dezvoltat acest model de scor de credit. In Romania, el este calculat de Biroul de Credit si utilizat de institutiile financiare in evaluarea riscului de credit.
Ce spune scorul FICO despre tine?
⬆️ Un scor FICO ridicat inseamna ca esti o persoana responsabila din punct de vedere financiar, care isi plateste datoriile la timp.
⬇️ Un scor FICO scazut sugereaza ca ai avut, in trecut, probleme cu plata datoriilor, ceea ce poate indica un risc mai mare pentru creditori si mai multa retincenta din partea acestora in a-ti aproba creditul.
Factori care influenteaza scorul FICO
Istoricul de plata - cel mai important factor
Istoricul de plata este cel mai important factor in calculul scorului FICO. Chiar daca mai ai sau ai mai avut si alte credite, daca istoricul de la Biroul de Credit arata ca ai efectuat platile la timp, fara intarzieri, scorul FICO nu va fi afectat.
Gradul de indatorare - cat mai redus
Istoricul de plata este cel mai important factor in calculul scorului FICO. Chiar daca mai ai sau ai mai avut si alte credite, daca istoricul de la Biroul de Credit arata ca ai efectuat platile la timp, fara intarzieri, scorul FICO nu va fi afectat.
Solicitarile de creditare din ultima perioada
Un numar mare de interogari pentru obtinerea unui credit, intr-un timp scurt, poate indica un risc mai mare, afectandu-ti astfel scorul FICO. Daca iti doresti un credit de nevoi personale sau un credit rapid, de exemplu, alege cateva institutii financiare de la care ai vrea sa te imprumuti si evita sa explorezi si alte optiuni, pentru a evita o interogare excesiva si o scadere a scorului.
Beneficiile unui scor FICO ridicat
Un scor FICO ridicat, in general considerat peste 700, iti ofera o serie de beneficii financiare semnificative:
⚡credite in conditii mai avantajoase, cu dobanzi mai mici, pentru a putea economisi mai mult sau a rambursa anticipat mai rapid;
⚡sanse mai bune de a obtine aprobarea unui credit mai mare sau cu limita maxima;
⚡conditii de imprumut mai flexibile, precum perioadele de rambursare mai lungi sau comisioanele mai mici;
⚡oferte speciale si promotii exclusive, oferite de unele institutii financiare.
Cum iti imbunatatesti scorul FICO?
Imbunatatirea scorului FICO necesita rabdare, timp si disciplina, dar eforturile tale nu vor ramane nerasplatite.
⚡Achita la timp orice obligatie de plata (facturi, rate etc.), pentru a demonstra potentialilor creditori ca esti un debitor responsabil. Configureaza plati automate pentru cheltuielile recurente si foloseste alerte de plata, pentru a te asigura ca nu ratezi scadentele.
⚡ Plafoneaza-ti datoriile. Nu depasi limita cardului de credit si nu contracta credite de care nu ai nevoie. Este mai bine sa ai un istoric de credit curat, cu mai putine credite, decat multe credite si un istoric de plata indoielnic.
⚡Daca totusi ai nevoie de mai multe credite, asigura-te ca faci un mix intre ele (carduri de credit, imprumuturi personale, credite ipotecare sau de consum) si ca nu ai foarte multe de acelasi fel.
Tine cont de aceste recomandari si vei fi pe drumul cel bun pentru a-ti imbunatati scorul FICO si a te bucura de toate finantari avantajoase si mai multa siguranta financiara pe termen lung.