Girant: responsabilitati si implicatii financiare in cadrul contractului de credit
Girant: responsabilitati si implicatii financiare in cadrul contractului de credit Poza de Cytonn Photography pe Unsplash.com

Un girant joaca un rol major in cadrul unui proces de creditare, fiind, in esenta, un garant al capacitatii unui debitor de a-si onora obligatiile financiare. Aceasta pozitie implica o serie de responsabilitati si riscuri pe care este important sa le intelegi inainte de a accepta sa devii girant. Desi este o masura de siguranta pentru creditor, rolul girantului poate avea implicatii serioase asupra situatiei financiare personale si asupra posibilitatii de a contracta alte credite in viitor. In acest articol, iti vom prezenta mai multe informatii utile despre ce este un girant, ce inseamna sa girezi un debitor alaturi de ce implica acest statut.

Cuprins:

1. Responsabilitatile si rolul girantului in cadrul contractelor de credit - implicatii financiare si drepturi

1. Responsabilitatile si rolul girantului in cadrul contractelor de credit - implicatii financiare si drepturi Poza de Towfiqu barbhuiya pe Unsplash.com

Ce inseamna girant si cand plateste girantul?

  • Pentru a raspunde pe scurt la intrebarea „ce inseamna sa fii girant”, iti vom detalia urmatoarea deifinitie simplificata: a fi girant inseamna sa iti asumi responsabilitatea de a plati un credit rapid sau bancar in locul debitorului principal, in cazul in care acesta nu reuseste sa isi respecte obligatiile de plata.

  • Girantul, in definitie, este o persoana care se angajeaza sa preia datoriile debitorului daca acesta nu poate sau nu doreste sa plateasca. In multe cazuri, creditorii solicita un girant atunci cand considera ca riscul de neplata al debitorului este prea mare, fie din cauza unui istoric financiar nefavorabil sau a unui venit insuficient.

Ce inseamna sa girezi pe cineva?

Inseamna sa iti pui la dispozitie propriile resurse financiare si active pentru a garanta un imprumut. In cazul neplatii creditului de catre debitor, girantul devine responsabil pentru acoperirea intregii datorii restante. 

Care sunt riscurile?

Girarea implica riscuri semnificative, deoarece, in cazuri extreme, girantul poate fi supus executarii silite pentru recuperarea sumei datorate, proces cunoscut sub numele de executarea girantului.

 Drepturile girantului

Girantul are, insa, si drepturi. De exemplu, daca ajunge sa plateasca in locul debitorului, girantul poate initia o actiune girantului impotriva debitorului pentru recuperarea sumelor platite. Actiunea girantului impotriva debitorului este o masura legala prin care girantul poate solicita rambursarea fondurilor de la debitor, insa, in practica, recuperarea banilor poate fi dificila, mai ales daca debitorul se afla intr-o situatie financiara precara.

2. Cine poate fi girant - implicatiile financiare asociate acestui statut

2. Cine poate fi girant - implicatiile financiare asociate acestui statut Sursa foto: Shutterstock.com

Care sunt obligatiile girantului?

Printre obligatiile girantului se numara monitorizarea constanta a situatiei financiare a debitorului si mentinerea unei comunicari deschise cu acesta, pentru a preveni eventuale intarzieri la plata care ar putea declansa responsabilitatea girantului de a achita datoriile.

Cine poate fi girant? 

Pentru a putea fi girant, va trebui sa indeplinesti urmatoarele conditii:

  • esti o persoana majora;

  • ai un venit stabil;

  • ai istoric financiar solid.

Bancile sau alte institutii financiare vor evalua atent capacitatea girantului de a prelua plata creditului, in cazul in care debitorul nu mai poate face acest lucru.

Girantul trebuie sa fie constient de faptul ca, odata ce a girat un credit, posibilitatea de a contracta un alt credit poate fi afectata deoarece girarea unui credit este vazuta de alte institutii financiare ca o responsabilitate financiara suplimentara, care poate limita capacitatea de indatorare a girantului.

Ce se intampla daca debitorul nu mai poate plati creditul?

  • In cazurile de neplata a creditului, girantul este cel care trebuie sa preia platile;

  • Girantul va fi notificat de catre creditor si va trebui sa inceapa sa achite ratele restante;

  • In cazurile extreme, daca girantul nu poate plati, se poate ajunge la executarea girantului, care poate implica poprirea conturilor sau chiar vanzarea bunurilor acestuia pentru acoperirea datoriei;

  • Girantul plateste in caz de deces al debitorului si ramane responsabil pentru achitarea creditului. Astfel, este important ca girantul sa fie informat despre toate detaliile creditului si sa fie pregatit pentru eventualitatea unor situatii neprevazute.

In ceea ce priveste posibilitatea girantului de a contracta un alt credit, aceasta este considerabil redusa. Girantul poate lua creditul numai dupa achitarea unor responsabilitati legale. Datoriile deja asumate prin girarea unui credit sunt considerate la calculul capacitatii de indatorare, ceea ce poate duce la refuzul unei noi cereri de credit. Asadar, daca te intrebi „daca girez pe cineva mai pot face imprumut?”, raspunsul este ca sansele sunt mici, deoarece bancile vor lua in considerare obligatiile existente ale girantului.

Schimbarea girantului

Totusi, exista si posibilitatea de a schimba girantul. Daca circumstantele o permit, girantul poate solicita schimbarea acestei responsabilitati catre o alta persoana care sa indeplineasca aceleasi conditii impuse de creditor. 

Insa, acest proces nu este intotdeauna simplu si necesita acordul tuturor partilor implicate, inclusiv al creditorului. Intrebarea „se poate schimba girantul?” este, asadar, justificata, insa raspunsul depinde de specificul fiecarei situatii.

Rolul girantului intr-un contract de credit nu trebuie subestimat. Aceasta pozitie implica responsabilitati si riscuri semnificative, iar orice persoana care considera sa devina girant ar trebui sa fie pe deplin constienta de acestea. 

Pornind de la conceptele privitoare la ce inseamna a gira pe cineva pana la ce inseamna a fi girant in cazuri speciale, cum ar fi decesul debitorului sau neplata creditului, implicatiile pot afecta considerabil situatia financiara a girantului. Asadar, daca consideri acest statut oficial, incearca sa iei in calcul toate informatiile prezentate mai sus. Nu uita ca siguranta ta financiara si accesarea unui credit rapid (in cazul unor situatii grave) sunt cele mai de pret aspecte.


Articole similare